# investujte na fin trhoch  15. 12. 2020

Zelená budúcnosť

Bidenovo zvolenie vyvolalo nový investičný trend: Budúcnosťou je zelená energia

V amerických prezidentských voľbách, ktoré sa konali v tretí novembrový deň roku 2020, zvíťazil Joe Biden. Zástupca demokratickej strany je odhodlaný uplatňovať celkom iný prístup, ako jeho predchodca, republikán Donald Trump. Jedna z oblastí, v ktorých je ich politické snaženie výrazne protichodné, sa týka ekologických otázok a klimatickej krízy. Trump tejto téme neprikladal veľký význam a nemal záujem ani o žiadne medzinárodné dohody, Biden je však iný.

Keď sa pýtate, prečo o tom píšeme tu, na blogu IAD, tak odpoveď je jednoduchá. Vyzerá to tak, že Spojené štáty americké sa v blízkej dobe môžu začať výraznejšie vzďaľovať od ropy či uhlia a čoraz výraznejšie stavať na obnoviteľných zdrojoch energie. Tento trend bol paradoxne badateľný už aj pod Trumpom, i keď on sám mu veľmi nenapomáhal. Pod Bidenom sa v tomto smere očakáva ešte výraznejšie zrýchlenie pravdepodobne nezvratného procesu, ktoré bude mať (a už aj má) enormný vplyv na akciový trh.

„Pán Biden chce prechod Spojených štátov z ekonomiky závislej na fosílnych palivách k takej, ktorú budú viesť veterné, solárne a iné zdroje obnoviteľných energií,“ píše The Wall Street Journal. „Prepnutie od spoločností prepojených na fosílne palivá k spoločnostiam venujúcim sa obnoviteľnej energii akcelerovalo už aj pod Trumpom, a to napriek tomu, že doterajší prezident podporoval americký uhoľný a ropný priemysel.“

Joe Biden má pripravený veľkolepý plán, do realizácie ktorého chce investovať až dva bilióny amerických dolárov. Má to však aj háčik; nezískal väčšinu v senáte a republikáni môžu jeho kroky brzdiť. Dá sa teda predpokladať, že sa ich bude snažiť presadiť aj inými cestami, napríklad cez Agentúru pre ochranu životného prostredia, prípadne cez ministerstvo vnútra.

Čo všetko Biden vo svojej kampani sľúbil?

1.      Opätovne sa pridať k Parížskej dohode

Parížska dohoda bola podpísaná ešte v roku 2016 a USA bolo vďaka Barackovi Obamovi jej signatárom. Donald Trump však v júni 2017 oznámil, že USA od tejto dohody odstúpi a napokon sa tak formálne stalo k 4. novembru 2020, teda deň po voľbách. Biden, ktorý do úradu nastúpi 20. januára, chce spraviť všetko pre to, aby sa USA vrátilo k dohode a aby bola jeho krajina do roku 2050 po stránke emisií uhlíkovo neutrálna podobne, ako ďalšie signatárske štáty.

2.      Do roku 2035 zabezpečiť uhlíkovo neutrálnu elektrinu

Jedným z cieľov nového amerického prezidenta je prerobiť americký elektrický systém tak, aby už uprostred budúceho desaťročia neprodukoval žiadne emisie a bol teda uhlíkovo neutrálny. V záujme toho, aby sa to podarilo, potrebuje investovať hlavne do rozvoja domácich veterných a solárnych elektrární, ale venovať sa plánuje aj moderným jadrovým a vodným elektrárňam.

3.      Vylepšiť efektivitu obytných a podnikateľských budov

Málokto vie, že budovy globálne zapríčiňujú až 40% emisií oxidu uhličitého. Na území USA je to pri komerčných a obytných budovách 28%, ale aj tak je to veľa. Biden chce toto číslo do roku 2035 znížiť na polovicu. Do platnosti by mal vstúpiť aj zákon, podľa ktorého budú musieť byť všetky komerčné budovy postavené od roku 2030 vybudované tak, aby boli uhlíkovo neutrálne.

4.      Pomôcť ľuďom pracujúcim v oblasti fosílnych palív

Keď za prezidentku v roku 2016 kandidovala Hillary Clintonová, doplatila aj na svoj výrok, podľa ktorého chce doslova zničiť uhoľné spoločnosti. Akoby si neuvedomila, že v nich pracuje obrovské množstvo ľudí, ktorých si tak poštvala. Biden si uvedomuje, že tieto pracovné pozície sú dlhodobo neudržateľné, ale dotknutých ľudí si váži a chce pomôcť „jednak im, ale jednak aj komunitám okolo nich“. V tejto súvislosti sa hovorí o možnosti skoršieho odchodu do dôchodku, rôznych benefitoch, ale aj o diverzifikácii a preškoľovacích programoch.

5.      Zvrátenie deregulácie v environmentálnej oblasti

Pod vedením Donalda Trumpa USA v niektorých oblastiach uvoľňovali opatrenia. Jednoducho povedané, štát nemal na firmy také vysoké ekologické nároky, nuž a tie potom dokázali vyrábať lacnejšie. Pre USA to bola obrovská konkurenčná výhoda, pre globálne životné prostredie katastrofa. Uvoľnenia sa týkali emisií metánu, mnohých platných pravidiel v ropnom a plynovom priemysle, ale napríklad aj emisií bežných motorových vozidiel. Trump toto všetko uvoľňoval, Biden chce čo najskôr zakročiť a prejsť na celkom inú, ekologickú koľaj.

Pozitívne vyhliadky

Ak si to všetko rozmeníme na drobné, musíme predpokladať, že spoločnosti pôsobiace v odvetviach alternatívnych energií, by na tom v najbližších rokoch mali byť dobre. Nie je možné celkom presne predpovedať, aký rýchly rast zaznamenajú a v akom časovom horizonte sa dostaví, avšak dlhodobo zmýšľajúci investori si podľa všetkého prídu na svoje.

Toto napokon nie je pozitívna správa len pre spoločnosti pôsobiace na území USA, ale tešiť sa môžu aj v zahraničí. Biden plánuje okrem iného zrušiť dovozné clá týkajúce sa fotovoltických článkov a panelov, ktoré Trump zaviedol ešte v januári 2018. Nuž a je jasné, že ak ich začne USA vo veľkom nakupovať, profitovať bude napríklad čínska spoločnosť JinkoSolar, ktorá je najväčším svetovým výrobcom solárnych fotovoltických panelov. Už dva dni po amerických voľbách hodnota jej akcií poskočila o 28,4%.

Podobne sú na tom aj ďalšie spoločnosti ako Daqo New Energy Corp., ktorej akcie zaznamenali plus 18,6%, prípadne spoločnosť Canadian Solar Inc. vyrástla o 12%. No a veľmi podobný vzostup sme registrovali aj pri spoločnostiach ako Enphase Energy Inc., SolarEdge Technologies Inc., SunPower Corp., Sunnova Energy International Inc. a TPI Composites Inc. – všetko to bol dvojciferný percentuálny nárast. A to už za dva dni.

IAD Investments zohľadňuje tieto trendy

Dobrou správou pre investorov, ktorí majú svoj kapitál vo fondoch IAD Investments je, že tento pozitívny rast sa týka aj ich. V jednom z fondov sú napr. akcie spoločnosti IEA – Infrastructure and Energy Alternatives, čo je jedna z troch hlavných amerických spoločností venujúcich sa stavbe veterných elektrární, pričom okrem toho sa venuje aj výstavbe solárnych parkov. Hodnota jej akcií od septembra vzrástla približne trojnásobne.

Okrem toho sa vo fondoch IAD Investments nachádzajú aj dlhopisy spoločnosti Nordex, ktorá patrí medzi piatich najväčších svetových výrobcov veterných turbín, pričom hodnota jej akcií za posledné mesiace stúpla približne dvojnásobne. Toto všetko sú pre investorov veľmi dobré správy.

Čo na to dôležité persóny?

Zaujímavý materiál v tejto súvislosti priniesla stránka electrek.co, ktorá vyspovedala päť výkonných riaditeľov štátnych organizácií venujúcich sa zastrešeniu oblasti zelenej energie. Všetci unisono tvrdia jedno: blížiace sa obdobie pre nich bude mimoriadne pozitívne. „Plán nového prezidenta Bidena týkajúci sa boja s klimatickými zmenami nášmu priemyslu umožní vytvoriť stovky tisícok dobre platených pracovných miest,“ povedala prezidentka a výkonná riaditeľka asociácie Solar Energies Industries Abigail Ross Hopperová.

Gregory Wetstone, ktorý je prezidentom a výkonným riaditeľom Amerického konzília pre obnoviteľnú energiu, má z nového prezidenta a jeho plánov rovnakú radosť. Tvrdí, že tieto zmeny chcú aj samotní Američania. Teší ho aj návrat k Parížskej dohode a súčasne pripomenul, ktoré dve pracovné pozície sú aktuálne na území USA najžiadanejšie a je po nich najväčší dopyt: sú to technik veterných turbín a inštalátor solárnych panelov. „Práve obnoviteľná energia môže americkej ekonomike pomôcť so zotavením. Presne tak, ako v roku 2009,“ zdôraznil Wetstone.

V podobnom duchu sa pritom nesú takmer všetky súčasné analýzy a napríklad komentátor stránky Investor Daily, Robert Francis, pripomenul ďalšie dôležité skutočnosti. Hodnota akcií spoločnosti Sunrun (USA), ktorá je poskytovateľom bytových solárnych panelov, vzrástla za pol mesiaca po voľbách o približne 300% a akcie SolarEdge Technologies (Izrael) išli nahor o 200%.

„A nielenže dobili trh, ale s prehľadom ponúkli vyšší výkon, ako veľkí technickí lídri Amazon, Apple či Facebook,“ pripomenul Francis. „Predpokladá sa, že do novej generácie energetických technológií sa do roku 2050 preinvestuje 11 biliónov dolárov, pričom osem biliónov pôjde do veternej a solárnej energie a vyše bilión do ďalších technológií, ktorých cieľom je zabezpečiť uhlíkovú neutralitu.“

IAD a zelená budúcnosť

Celkovo je teda zrejmé, že investorom sa odkrýva nové a mimoriadne zaujímavé pole pôsobnosti a tohto trendu sú si dobre vedomí aj naši portfólio manažéri. Spomenúť treba aj to, že v Prvom realitnom fonde už máme fotovoltické elektrárne nachádzajúce sa na južnom Slovensku, konkrétne v obci Iža a v Dolnej Strehovej.

S výhľadom do budúcnosti je v danej súvislosti nemenej dôležitá aj skutočnosť, že pri akvizícii každej novej budovy berieme v rozhodovacom procese na vedomie aj skutočnosť, či disponuje certifikátom BREEM alebo LEED. Tie hodnotia budovy aj na základe ekologického a udržateľného prístupu k životnému prostrediu.  

Budúcnosť je tu a my sme na ňu pripravení.

Spät na všetky články

#investujte

Zaujímajú vás novinky zo sveta investícií? Na našom blogu vás každý týždeň informujú naši portfólio manažéri o dianí na akciových trhoch, nájdete tu aj veľa ďalších zaujímavých tém z oblasti investovania. Aktivujte si upozornenie na nové články v sekcii blog a už vám nikdy neuniknú investičné aktuality.

Investujte s nami

s nami

Investovať môže dnes už naozaj každý, dôležité je vybrať si toho správneho partnera, ktorý investície bude spravovať.

Investujte na fin trhoch

na fin trhoch

Overené informácie o novinkách a najaktuálnejších témach, ktoré ovplyvňujú dianie na finančných trhoch.

Investujte do seba

do seba

Investícia do seba, môže byť niekedy práve tou najvýnosnejšou.

UPOZORNENIE. Tento materiál je marketingovým oznámením. Skôr ako urobíte akékoľvek investičné rozhodnutie, pozrite si predajný prospekt, štatút a dokument s kľúčovými informáciami pre investorov fondov IAD Investments, správ. spol., a.s. (ďalej len „IAD“) v slovenskom jazyku v sídle IAD, na predajných miestach, v sídle depozitára alebo na www.iad.sk. Pre viac informácií sa obráťte na svojho finančného sprostredkovateľa alebo na www.iad.sk.

Hodnota investície do podielového fondu sa môže aj znižovať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. S investíciou do podielových fondov je spojené aj riziko. V súlade so štatútmi podielových fondov môže podiel cenných papierov vydaných štátmi a medzinárodnými organizáciami, uvedenými v prílohe štatútov jednotlivých podielových fondov, prekročiť 35% hodnoty majetku vo fonde, pričom tento podiel môže dosiahnuť až 100%. IAD je povinná vyplatiť podielový list podielového fondu Prvý realitný fond a Korunový realitný fond bezodkladne, najneskôr však v predĺženej lehote 12 mesiacov. Majetok vo fonde Prvý realitný fond je podľa podmienok osobitného zákona investovaný najmä do nehnuteľností vrátane príslušenstva na účely ich správy a predaja, do majetkových účastí v realitných spoločnostiach a do likvidných finančných aktív, z ktorých ekonomickej podstaty vyplýva úzke prepojenie s trhom nehnuteľností. Korunový realitný fond má minimálne 85% majetku nepretržite investovaného do podielových listov fondu Prvý realitný fond.