# investujte na fin trhoch  25. 8. 2021

Pfizer vyrástol takmer o 50%

Ako zareagovali akciové trhy na finálne schválenie vakcíny Comirnaty?

V pondelok 23. augusta 2021 sme sa dozvedeli správu, ktorá by mohla napomôcť pri zrýchlení boja s globálnou pandémiou. Americký regulačný úrad (FDA, Správa potravín a liečiv) udelil vakcíne proti COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech úplné schválenie pre použitie u osôb starších ako 16 rokov. Predpokladá sa pritom, že onedlho bude rovnaký súhlas udelený aj na pôde Európskej únie prostredníctvom Európskej liekovej agentúry (EMA).

Vakcína označená ako Comirnaty bola doposiaľ schválená len na núdzové použitie, s čím si nezanedbateľná časť obyvateľstva spájala aj určité riziko. Oficiálne schválenie prišlo aj preto, lebo prínosy vakcíny podľa odborníkov napriek veľmi zriedkavým nežiaducim účinkom rozhodne a výrazne prevažujú nad rizikami. Aplikovanie vakcíny sa teda rozhodne odporúča.

Povinné očkovanie a zrýchlenie návratu do normálu?

Počet zaočkovaných v USA by sa v najbližšej dobe mohol rapídne zrýchliť, pretože mnohé verejné i súkromné inštitúcie budú môcť od svojich zamestnancov vyžadovať potvrdenie o očkovaní. Americká armáda už pred časom avizovala, že hneď po definitívnom schválení vakcíny zavedie povinné očkovanie.

Aj preto ide o pomerne zaujímavý krok smerom k víťazstvu v boji s pandémiou, na čo pochopiteľne zareagovali aj svetové trhy. Tie predpokladajú podobný vývoj aj mimo územia Spojených štátov amerických, pričom postupne by plné schválenie mali získať aj ďalší výrobcovia vakcín.

Bourla: Najlepší nástroj na záchranu životov

„Na základe dlhodobých dát, ktoré sme dodali, toto rozhodnutie FDA potvrdzuje efektívnosť a bezpečnosť našej vakcíny, a to v časoch, keď je to nevyhnutne potrebné,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla pripomínajúc, že „počty nakazených, hospitalizovaných a mŕtvych rapídne rastú hlavne medzi nezaočkovanou populáciou.“

Takže čím viac ľudí sa zaočkuje, tým skôr sa dočkáme návratu do normálu. „Verím, že toto schválenie pomôže zvýšiť dôveru v našu vakcínu, pričom práve očkovanie je naďalej najlepším nástrojom pomáhajúcim zachraňovať životy a dosiahnuť kolektívnu imunitu,“ dodal Bourla.

Cramer a „zúfalé nakupovanie akcií“

Akciové trhy reagovali na správy o plnom schválení vakcíny pozitívne, ale nielen od okamihu finálneho súhlasu. Tieto trendy boli badateľné už dlhšie pred ním, pretože finálny verdikt bol „na spadnutie“ a dal sa predpokladať. Viacerí investori teda využívali situáciu a svoje portfólio posilňovali akciami Pfizeru.

Trend pritom pokračoval aj v pondelok, teda po finálnom schválení. „Málokedy vidíme takýto priamočiary trh,“ povedal investičný expert Jim Cramer pre CNBC, pričom podľa neho sa všetko, čo vykazuje určitú cyklickosť, zviezlo na novinkách týkajúcich sa Pfizeru a rástlo. „Ľudia sa doslova zúfalo snažili nakupovať akcie, a to napriek tomu, že si museli priplatiť.“

Jeho samého tento záujem prekvapil a neskorému nakupovaniu sa dosť čudoval. Uvedomelí investori totiž kupujú skôr a za lepšiu cenu. „Aký hlúpy trh kupuje vo chvíli, keď už o týchto správach vie každý?“ opýtal sa Cramer, podľa ktorého už vakcíny „zachránili desiatky miliónov ľudí a tentoraz zachránili aj mnohé portfóliá.“

Rástol celý trh

Doplňme, že index S&P 500 v deň schválenia vakcíny posilnil o 0,8% a zatváral blízko rekordných hodnôt, Dow Jones Industrial Average získal k dobru 0,6% a Nasdaq dokonca 1,5%.

Darilo sa aj spoločnostiam pôsobiacim v cestovnom ruchu – hodnota Delta Air Lines stúpla o 2,8%, American Airlines o 3,3%, Carnival Air Lines o 3,9% a Norwegian Cruise Line o 4,2%. Ešte výraznejšie nárasty sme zaznamenali v energetickej oblasti, kde hodnota akcií Diamondback Energy išla nahor o 5,9%, Devon Energy o 6% a Occidental Petroleum o 6,9%.

Podobne sa v pondelok darilo aj výrobcom vakcín. Akcie Pfizeru v tento deň posilnili o 2,4%, BioNTechu o 9,5% a dokonca sa darilo aj Moderne, ktorej hodnota stúpla o 7,5%.

Graf: Pfizer vs. S&P 500, zdroj fool.com

Gigantický rast Trillium Therapeutics

V súvislosti so spoločnosťou Pfizer treba spomenúť aj pripravovanú akvizíciu kanadskej spoločnosti Trillium Therapeutics, ktorá vyvíja lieky na rakovinu. Pfizer v nej už vlani kúpil podiel za 25 miliónov dolárov, teraz by ju mal za 2,26 miliardy odkúpiť celú. Čaká sa len na finálny súhlas zo strany predstavenstva kupovanej firmy.

Trillium na trhu zatiaľ nemá žiadny produkt, avšak pracuje na biologických prípravkoch, ktoré by mali imunitný systém pacienta vopred pripraviť na odhalenie a zničenie rakovinových buniek. Nuž a cena akcií tejto firmy za jeden jediný deň vyskočila o 188 % ! Aj taký bol tento pondelok.

Graf: Trillium Therapeutics, zdroj fool.com

Pfizer vyrástol takmer o 50%

Na záver trochu dlhodobejší pohľad. Ešte v našom januárovom článku sme informovali o tom, že cena akcií Pfizeru je pomerne stabilná, a to dlhodobo. Dnes to však už neplatí, pretože pri zohľadnení posledných 180 dní nájdeme pri spoločnosti Pfizer nárast o takmer 50 percent. Z 33,75 USD z dňa 24. februára bolo 23. augusta 49,93 USD. Maximum 50,42 USD za akciu Pfizer dosiahol šesť dní predtým.

Kto do Pfizeru v skôr spomínaný dátum vrazil 10 000 dolárov, má dnes takmer 15 000. Neuveriteľné zhodnotenie, čo poviete? Za veľkú časť tohto rastu pritom mohol práve proces finálneho schvaľovania vakcíny a obdobie od druhej tretiny júla, keď už bolo zrejmé, že všetko je na dobrej ceste.

Graf: Pfizer za pol roka, zdroj fool.com

Spät na všetky články

#investujte

Zaujímajú vás novinky zo sveta investícií? Na našom blogu vás každý týždeň informujú naši portfólio manažéri o dianí na akciových trhoch, nájdete tu aj veľa ďalších zaujímavých tém z oblasti investovania. Aktivujte si upozornenie na nové články v sekcii blog a už vám nikdy neuniknú investičné aktuality.

Investujte s nami

s nami

Investovať môže dnes už naozaj každý, dôležité je vybrať si toho správneho partnera, ktorý investície bude spravovať.

Investujte na fin trhoch

na fin trhoch

Overené informácie o novinkách a najaktuálnejších témach, ktoré ovplyvňujú dianie na finančných trhoch.

Investujte do seba

do seba

Investícia do seba, môže byť niekedy práve tou najvýnosnejšou.

UPOZORNENIE. Tento materiál je marketingovým oznámením. Skôr ako urobíte akékoľvek investičné rozhodnutie, pozrite si predajný prospekt, štatút a dokument s kľúčovými informáciami pre investorov fondov IAD Investments, správ. spol., a.s. (ďalej len „IAD“) v slovenskom jazyku v sídle IAD, na predajných miestach, v sídle depozitára alebo na www.iad.sk. Pre viac informácií sa obráťte na svojho finančného sprostredkovateľa alebo na www.iad.sk.

Hodnota investície do podielového fondu sa môže aj znižovať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. S investíciou do podielových fondov je spojené aj riziko. V súlade so štatútmi podielových fondov môže podiel cenných papierov vydaných štátmi a medzinárodnými organizáciami, uvedenými v prílohe štatútov jednotlivých podielových fondov, prekročiť 35% hodnoty majetku vo fonde, pričom tento podiel môže dosiahnuť až 100%. IAD je povinná vyplatiť podielový list podielového fondu Prvý realitný fond a Korunový realitný fond bezodkladne, najneskôr však v predĺženej lehote 12 mesiacov. Majetok vo fonde Prvý realitný fond je podľa podmienok osobitného zákona investovaný najmä do nehnuteľností vrátane príslušenstva na účely ich správy a predaja, do majetkových účastí v realitných spoločnostiach a do likvidných finančných aktív, z ktorých ekonomickej podstaty vyplýva úzke prepojenie s trhom nehnuteľností. Korunový realitný fond má minimálne 85% majetku nepretržite investovaného do podielových listov fondu Prvý realitný fond.