# investujte na fin trhoch  25. 8. 2020

Po šiestich mesiacoch nový rekord: Trh sa z pandémie zotavil neskutočne rýchlo

Dlhodobá pohoda a vyše desaťročné obdobie prosperovania. Približne takto by sa dala opísať situácia, ktorá vládla na akciových trhoch. Index S&P 500 lámal rekordy a v devätnásty februárový deň tohto roku dosiahol dovtedy najvyššiu hodnotu 3 386,15, no potom to prišlo. Pazúry globálnej pandémie boli natoľko silné, že k 23. marcu index padol o 34% na 2 237,40. Tušil v tom čase niekto, že po polroku budú opäť padať historické maximá?

S&P 500 je skrátený názov indexu Standard & Poor’s 500, ktorý do čísel premieta skutočnosť, ako sa darí 500 najväčším americkým spoločnostiam kótovaným na burzách NYSE a NASDAQ. Ak porátame hodnotu týchto firiem, pokrýva približne 80% dostupnej trhovej kapitalizácie na území USA, takže ak index rastie, je to všeobecne dobrý signál hospodárskeho a ekonomického zdaru. A nielen pre USA, pretože na tento vývoj sú naviazané mnohé fondy z celého sveta.

Krátkodobá bolesť vs. dlhodobý prospech

Vzniknutú situáciu by sme vedeli vysvetliť asi tak, že na prelome februára a marca nikto nevedel, ako to s novým typom koronavírusu vlastne bude a čo so svetom spraví. Na trhoch zavládla obrovská opatrnosť, respektíve panika a začalo sa húfne predávať. Investori, ktorí si svoje podiely naďalej držali, ostali (chvíľkovo) sklamaní a báli sa, že prišli o veľa peňazí.

Z krátkodobého hľadiska to môže byť bolestivé, avšak tí, ktorým ide o dlhodobý prospech, tieto situácie zvyčajne vnímajú v celkom inej rovine. Nech boli minulé krízy akokoľvek silné, index sa skôr či neskôr zotavil, aj keď pri kríze z prelomu rokov 2008 a 2009 to trvalo takmer šesť rokov. V ďalších rokoch však prišiel intenzívny rast, ktorý dal na obdobie nepohody veľmi rýchlo zabudnúť a trpezlivých investorov odmenil nevídaným ziskom.

Svet ide ďalej a trhy to rýchlo odzrkadlili

Každá kríza je však jedinečná a iná, takže dopredu nikto nevie, ako dlho potrvá. A otázniky boli hlavne teraz, keď sme boli závislí od vývoja situácie týkajúcej sa zdravia. Ak by sa pandémia naďalej intenzívne šírila, plnila by nemocnice, spôsobovala by úmrtia a tým pádom by zatvárala fabriky, bolo by zle. Svetu sa však podarilo prísť s opatreniami, pri ktorých sa dá fungovať takmer normálne a investori to vycítili.

Aj preto to napokon netrvalo dlho a už v osemnásty augustový deň padol nový rekord. Index S&P 500 prekročil spomínanú úroveň 3 386,15 a zamieril k novým výšinám. O deň neskôr, teda 19. augusta, sme už evidovali úroveň 3398,92 a od tej doby to kolíše približne okolo rovnakých hodnôt.

Zdroj: https://www.spglobal.com/spdji/en/indices/equity/sp-500/#overview

„Čudný trh“ investorom praje

„Ďalekosiahla ekonomická devastácia, vysoká nezamestnanosť a ani kruté prognózy týkajúce sa ďalšieho zotavovania nezastavili bujný rast akciových trhov,“ napísal New York Times. „V utorok (18. august) tento nekonečný optimizmus pohnal trh na nový rekord a pretlačil ho cez míľnik dosiahnutý len pred šiestimi mesiacmi, keď bol koronavírus ešte len na začiatku svojej mučivej cesty.“

Viaceré zdroje citujú aj slová uznávaného indexového analytika Howarda Silverblatta, podľa ktorého je súčasný trh neuveriteľne „čudný“. Reagoval tak na nie práve najlepšie vyhliadky a vysokú nezamestnanosť, ktorá môže silné svetové ekonomiky kváriť ešte dosť dlho. Investori však situáciu vnímajú inak a neorientujú sa vyslovene na tieto fakty. Na vec sa pozerajú dlhodobo a tušia, že už v budúcom roku by mohla byť pripravená účinná vakcína a obdobie prosperity by mohlo pokračovať.

Jedno z najdramatickejších zotavení v histórii

„Z môjho pohľadu to vyzerá tak, akoby sa trhy rozhodli, že toto ekonomické prostredie je to najlepšie z oboch svetov: máme dostatočnú úroveň zotavovania ekonomiky na to, aby podporila korporátne zisky a zabránila značnej recesii, ale nie je to natoľko silné, aby vláda zvyšovala úrokové sadzby a sprísňovala monetárnu politiku,“ uviedol hlavný investičný stratég pre privátny banking v investičnej banke Brown Brothers Harriman Scott Clemons.

Pri rýchlom negovaní prepadu zohrali rolu aj opatrenia americkej vlády a prijatý druhý balík opatrení. „Index S&P 500 korunoval jedno z najdramatickejších zotavení jeho histórie,“ napísala agentúra Reuters. „Miliardy dolárov v podobe fiškálnych a monetárnych stimulov zabezpečili, že na Wall Street je opäť dostatok peňazí, čo investorov prilákalo obstarávať si akcie.“

Investori cítia budúci zdar

Na prvý pohľad možno paradoxnej situácii sa venovalo mnoho odborných zdrojov, medzi inými napríklad aj USA Today. Autorka Jessica Mentonová za všetkým takisto vidí „miliardy dolárov stimulu pochádzajúce od americkej centrálnej banky a od kongresu, ktoré pomohli podporiť ekonomickú ekonomiku postihnutú recesiou.“

Mintonová pripomenula, že indexy lámu historické rekordy, ale o pomoc v nezamestnanosti si v priebehu posledných 21 týždňov zažiadalo až 56,2 milióna amerických zamestnancov. Toľkí boli postihnutí krízou a toľkí mali nárok na štátnu podporu. Položme si však aj inú otázku: ako je možné, že keď počas pandémie prišlo o prácu približne 13 miliónov Američanov a nezamestnanosť stúpla z februárových 3,5% na júlových 10,2%, tak sú jednotlivé indexy také silné? Zlých správ je predsa omnoho viac, ako dobrých.

Veci sa zlepšujú a práve to je rozhodujúce

„Toto ani tak nie je o dobrých a zlých správach,“ vysvetlil seniorný trhový stratég spoločnosti LPL Financial Ryan Detrick. „Trh sa však stará len o to, či sa veci zlepšujú alebo zhoršujú. Ekonomika ani náhodou nie je blízko svojho výkonu, ktorý mala pred pandémiou. Veci sa však zlepšujú.“

Keď sa na všetko pozrieme očami bežných investorov, najlepšie spravili tí, ktorí investovali okolo spomínaného 23. marca. Ak by sa ich zisky odvíjali čisto podľa úspechu S&P 500, hodnota ich investície by sa za obdobie najbližších piatich mesiacov zhodnotila o viac ako 50%. Skúste si len predstaviť, že by ste v tom čase vložili napríklad 10 000 eur… už by ste mali viac ako 15 000.

O mimoriadne pozitívnej situácii na investovanie sme vás informovali aj v našom blogovom príspevku z 24. apríla (Pár tipov ako investovať), v ktorom sme pri rečníckej otázke „Kedy je najlepší čas investovať?“ skonštatovali, že „Teraz.“ V ten deň index S&P 500 uzatváral na hodnote 2 836,74. Do istej miery bol už zotavený, ale za najbližšie štyri mesiace napriek tomu vyniesol ešte 20%.

Nikdy nie je neskoro

Dobrá správa je tá, že väčšina investičných fondov ešte neskopírovala cestu amerického akciového indexu S&P 500 a trh naďalej ponúka viacero zaujímavých investičných príležitostí, ktoré by mohli priniesť výnosy možno aj z krátkodobého hľadiska.

Ak pocítite záujem investovať, odporúčame vám so žiadosťou o výber vhodných produktov kontaktovať odborníkov IAD Investments na bezplatnej infolinke 0800 601 601, prípadne sa obráťte na svojho finančného sprostredkovateľa.

Prajeme šťastnú ruku pri výbere vhodných produktov.

Spät na všetky články

#investujte

Zaujímajú vás novinky zo sveta investícií? Na našom blogu vás každý týždeň informujú naši portfólio manažéri o dianí na akciových trhoch, nájdete tu aj veľa ďalších zaujímavých tém z oblasti investovania. Aktivujte si upozornenie na nové články v sekcii blog a už vám nikdy neuniknú investičné aktuality.

Investujte s nami

s nami

Investovať môže dnes už naozaj každý, dôležité je vybrať si toho správneho partnera, ktorý investície bude spravovať.

Investujte na fin trhoch

na fin trhoch

Overené informácie o novinkách a najaktuálnejších témach, ktoré ovplyvňujú dianie na finančných trhoch.

Investujte do seba

do seba

Investícia do seba, môže byť niekedy práve tou najvýnosnejšou.

UPOZORNENIE. Tento materiál je marketingovým oznámením. Skôr ako urobíte akékoľvek investičné rozhodnutie, pozrite si predajný prospekt, štatút a dokument s kľúčovými informáciami pre investorov fondov IAD Investments, správ. spol., a.s. (ďalej len „IAD“) v slovenskom jazyku v sídle IAD, na predajných miestach, v sídle depozitára alebo na www.iad.sk. Pre viac informácií sa obráťte na svojho finančného sprostredkovateľa alebo na www.iad.sk.

Hodnota investície do podielového fondu sa môže aj znižovať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. S investíciou do podielových fondov je spojené aj riziko. V súlade so štatútmi podielových fondov môže podiel cenných papierov vydaných štátmi a medzinárodnými organizáciami, uvedenými v prílohe štatútov jednotlivých podielových fondov, prekročiť 35% hodnoty majetku vo fonde, pričom tento podiel môže dosiahnuť až 100%. IAD je povinná vyplatiť podielový list podielového fondu Prvý realitný fond a Korunový realitný fond bezodkladne, najneskôr však v predĺženej lehote 12 mesiacov. Majetok vo fonde Prvý realitný fond je podľa podmienok osobitného zákona investovaný najmä do nehnuteľností vrátane príslušenstva na účely ich správy a predaja, do majetkových účastí v realitných spoločnostiach a do likvidných finančných aktív, z ktorých ekonomickej podstaty vyplýva úzke prepojenie s trhom nehnuteľností. Korunový realitný fond má minimálne 85% majetku nepretržite investovaného do podielových listov fondu Prvý realitný fond.